BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.
  Home

Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/www/dynamic/xhost.ro/pigeons.xhost.ro/public_html/cutenews/show_news.php on line 41 Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/www/dynamic/xhost.ro/pigeons.xhost.ro/public_html/cutenews/inc/shows.inc.php on line 54 Deprecated: Function eregi() is deprecated in /home/www/dynamic/xhost.ro/pigeons.xhost.ro/public_html/cutenews/inc/shows.inc.php on line 54
Notiuni orientative privind hrana
Hranire Porumbei
Notiuni orientative privind hrana

Porumbeii folosesc cu precadere sortimente de origine vegetala constituite din seminte de graminee si de oleaginoase cultivabile, fructe, verdeata, radacinoase si, intr-un procent redus, seminte de mac sau alte seminte ale unor plante din flora spontana. In cantitati limitate si periodic se includ in hrana si sortimente de origine animala: oua, branza, insecte, viemi de faina, pupe de furnici, maduva de oase de vita.

O ratie completa include pe langa aceste surse si un supliment de saruri minerale sub forma de grit (faina de oase, faina de scoici, coji de oua, creta furajera) precum si de vitamine. Acestea se administreaza in apa de baut sau odata cu furajarea.

In lista concentratelor energetice se includ in primul rand grauntele de graminee: mei alb, mei galben, mei rosu, dughie, glant, ovaz. Graul, secara, orezul si porumbul cu boabe mici sau maruntite constituie sortimente preferate pentru porumbei.

Semintele de plante oleaginoase sunt frecvent folosite in amestecuri si mai rar ca singura sursa de hrana. In lista plantelor oleaginoase sant incluse: canepa, inul, rapita, floarea soarelui, macul. Indiferent de felul acestora, semintele de plante se administreaza in hrana mai ales sub forma de amestecuri, ceea ce permite consumarea mai mult a celor preferate.

Unele amestecuri de seminte nu sunt destinate numai hranirii ci si asigurarii anumitor cerinte, ca de exemplu pentru calitatea penajului. Astfel, se recomanda pentru refacerea luciul penajului, dupa naparlire, reteta ing. Lakotos I., constand din: canepa 55g, floarea soarelui 15g, in 5g, rapita 5g, mei 10g, mohor 10g. La pasarile tinere se recomanda ca semintele de canepa sa fie putin stivite pana la obisnuirea organismului cu acest furaj.

In fortificarea organismului si in ameliorarea tulburarilor digestive se recomanda includerea in amestecurile de seminte a celor de mac. In practica exista si un amestec de seminte numit ,,hrana de sanatate%u201D si care asigura o buna functionare a organismului. Amestecul se compune, dupa Marin Longin Dolofan, din urmatoarele sortimente: seminte de mac, niger, cicoare, susan, salata, varza, anason, secara, toate in proportii egale. Amestecul de sanatate se administreaza 1-2 ori pe saptamana. Semintele de patlagina, cicoare, chimen, susan, fenicul, anason, salata au un rol depurativ.

Pentru pasarile (ex.:porumbeii) si exotice se practica hranirea cu un amestec de seminte format din canepa 30%, mei 15%, dughie10%, rapita 15%, glant15%, in 5%, fulgi ovaz 15%.

O sursa importanta de sortimente de origine vegetala o constituie frunzele diferitelor plante ca: salata, spanac, patlagina, marar, lucerna, papadie, mazare.

In hrana porumbeilor se include de asemenea fructele, legumele si radacinoasele care, pe langa diversificarea ratiei, asigura un important de vitamine si saruri minerale foarte necesare in echilibrul organismului. Aceste cantitati se administreaza de 1-3 ori pe saptamana.

Dintre sortimentele de furaje de origine animala incluse in hrana pasarilor enumeram: oua bine fiert si maruntit, branza proaspata de vaca, pupe de furnici, untura de peste, viermi de faina, insecte, maduva proaspata de os de vita. Aceste sortimente se pot administra dupa fierbere si maruntire simple sau in amestec cu nutreturi de origine vegetala (ex.: pesmet ).

Un component necesar in furajarea pasarilor il constituie nisipul, dupa o prealabila cernere, spalare si uscare la foc pe o tava.

Vitaminele sunt elemente necesare in existenta si vitalitatea pasarilor si pot fi administrate prin suplimente sau obtinute prin intermediul furajelor. Indiferent de sortimentele de amestecuri de seminte folosite in hrana pasarilor captive, la administrarea lor se vor avea in vedere urmatoarele recomandari generale:
se folosesc in sortimente salubre, fara imputitati sau cu mirosuri de mucegai, de soareci sau cu alte mirosuri neplacute;
sortimentele de ,,hrana moale pe baza de ou de gaina, maduva de oase de vita se dau numai in stare proaspata;
furajele verzi se dau in stare proaspata, bine spalate si uscate ;
semintele destinate furajarii pasarilor captive se pastreaza in ambalaje de hartie , panza, celofan si numai in locuri uscate si racoroase;
apa se administreaza zilnic si trebuie sa fie in permanenta la dispozitia pasarilor.

Posted on 02 Apr 2009 by admin
Digg style